Оберіть мову:

iанокс"

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

+380 (95) 053-93-60

Facebook Viber WhatsApp Telegram Instagram

Камідь ксантану

Компанія Віанокс - одна із лідерів на ринку харчових інгредієнтів України пропонує високов'язку і добре розчинну камідь ксантану (Xantan gum, Е415, ксантан), яка уже достатньо давно приміняється  в молочній промисловості  як ефективний компонент багатьох стабілізаторів.

1.Походження.

Камідь ксантана- це природний полісахарид, який був відкритий в кінці 50-х років під час наукових досліджень із промислового використання мікробних біополімерів на базі науково-дослідної лабораторії департаменту сільського господарства США.  Наукові дослідження показали, що бактерія Xanthomonas Campestris, виявлена ​​в рослинах сімейства капусти, виробляє високомолекулярний захисний полісахарид.  Цей полісахарид назвали камеддю ксантану, він проявляє цікаві властивості із технічної та економічної точки зору.  Камідь ксантану - мікробіологічний продукт і його характеристики в великій мірі залежать від мікроорганізмів.  Молекулярну масу і властивості ксантану можна регулювати, змінюючи умови життєдіяльності мікроорганізмів.  Камідь ксантану знайшла своє застосування, починаючи від харчових продуктів до нафтовидобувної галузі.

2.Склад.

Ксантанова камідь (ксантан) є вуглеводневим полімером з високою молекулярною вагою.  Це лінійний полісахарид, що містить велику кількість бічних трисахаридних ланцюгів.  Головний ланцюг має структуру целюлози, а бічні утворюють дві ланки D-маноза і одна ланка галактуронової кислоти.  До них приєднані ацетильну  групу та групу піровиноградної кислоти. Завдяки такій структурі бічних ланцюгів, ланцюг ксантану надзвичайно міцно захищена від хімічного і ферментативного гідролізу.

3.Свойства.

Растворы ксантана стабильны при различных температурах и кислотности, а также при механической обработке, хорошо переносят замораживание и оттаивание.

Ксантан розчинний в холодній та гарячій воді, розчинах цукру та молоці, але не розчинний в більшості органічних розчинників.  Водні розчини ксантану мають незвичайну властивість - при механічному навантаженні (розмішуванні, перекачуванні насосом і т.д.) вони втрачають в'язкість.  Як тільки механічна дія закінчується, моментально відновлюється первісна в'язкість.

Розчини ксантану мають високу псевдопластичність, тобто  коли зростає дотичне напруження, повна в'язкість досягається практично миттєво.  Ксантанова камідь має високу ступінь в'язкості «в спокої», але коли прикладається зсувне зусилля, то ступінь в'язкості зменшується, тобто вона має показник пластичності.  Високий ступінь в'язкості «в спокої» означає, що ксантан володіє винятковими емульсійними властивостями і надає розчинам хороші «липне» властивості.  У порівнянні із іншими гідроколоїдами, камідь ксантану більш псевдо пластична.  Псевдо пластичність підсилює якості сприйняття кінцевого продукту (відділення аромату, органолептиком) і гарантує відмінну змішуваність, стабільність при перекачуванні і плинність продукту.

Ксантанова камідь - одна із найбільш стійких до зміни.

Розчини ксантану дуже стійкі до кислотного гідролізу, особливо, коли присутні органічні кислоти.  Безпосередньо в органічних  разчинах камідь ксантану не розчиняється. До 40-50% таких розчинників, як ізопропанол, метанол, етанол або ацетон можуть добавляться в водний розчин ксантану без боязні коагуляції камеді.

Термостабільність  камеді  ксантану, як правило, перевершує інші розчинні у воді полісахариди.  При виробництві продуктів харчування в'язкість розчинів камеді ксантану після процесу теплового впливу, наприклад стерилізації, повністю відновлюється. Ксантанова смола показує хорошу стійкість до ферментної деструкції і в розчиненому вигляді не піддається руйнуванню, під впливом таких ферментів як амілаза,целюлоза та ін.

4.Виробництво.

Камедь ксантану отримують шляхом ферментації чистої культури за допомогою мікроорганізму ксантомонас кампестріс (Xanthomonas campestris).

Промислове виробництво камеді ксантану імітує природний процес при оптимальних умовах.  Розчин, що містить вуглеводи, джерело азоту і поживні солі, становить основу процесу бродіння.  Сам по собі процес бродіння відбувається в умовах стерильного обладнання, з контрольованим рівнем рН, кисню та температури.  Після закінчення ферментації, додається ізопропіловий спирт, і ксантанова смола випадає в осад, потім її сушать та розмелюють.  Камідь ксантану має білий або кремовий колір, випускається в порошкоподібній формі.

  1. Взаимодія із іншими камедями.

В  молочній  промисловості  камідь ксантану применяється в основному в якості загусника  при виробництві  багатьох  видів продукції.

Нами разроблені ряд  комплексних стабілізаційних та  емульгуючих сумішів  для виробництва молочної продукції. Ці препарати основані  на карагінанах, гуаровій камеді, камеді тари, камеді рожкового дерева, ксантановій камеді, кмц (карбоксиметил целюлози), емульгаторах, регуляторах кислотності  та інших компонентах. Вони дуже широко приміняються в харчовій промисловості, а поскільки компоненти сумішів взаємопосилюються (внаслідок ефекту синергізму), получається  гарний  виробничий  та  економічний  ефект.

  Ксантанова камідь упакована в багатошарові паперові мішки із поліпропіленовим вкладишем по 25кг.Вся продукція супроводжується  технологічною подтримкою наших спеціалістів  та  всіма дозвільними  документами. А тому, що ми закупляємо  всі інгредієнти  для наших стабілізаційних систем  прямо на заводах-виробниках, наші ціни дуже  реальні. 

Передзвоніть нам, та наші  спеціалісти допоможуть підібрати із нашого асортименту продукт, максимально підходящий для Вас.

 

×
Консультація фахівця Задати питання
Відправити
×

Ваш запит відправлено!

Наші фахівці свзяжустся з Вами найближчим часом.

×

Помилка!

Чи не вдалося відправити запит. Будь ласка, повідомте про помилку адміністратору сайту.

Технологічна підтримка
Якщо у Вас залишилися питання, ми зможемо на них відповісти.
Консультація фахівця Задати питання
Top of Page