Оберіть мову:

iанокс"

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

+380 (95) 053-93-60

Facebook Viber WhatsApp Telegram Instagram

Ксантанова камідь

Компанія Віанокс - одна з лідерів на ринку харчових інгредієнтів України, пропонує високов'язку і добре розчинну ксантанову камідь(Xantan gum, ксантан, Е415), яка вже досить давно використовується в харчовій, хімічній, фармацевтичній, бурової, будівельної та інших сферах!

1.Походження.

Ксантанова камідь-це природний полісахарид, який був відкритий в кінці 50-х років під час наукових досліджень з промислового використання мікробних біополімерів на базі науково-дослідної лабораторії департаменту сільського господарства США. Наукові дослідження показали, що бактерія Xanthomonas Campestris, виявлена в рослинах сімейства капусти, виробляє високомолекулярний захисний полісахарид. Цей полісахарид назвали ксантановою каміддю, він проявляє цікаві властивості з технічної та економічної точки зору. Ксантанова камідь-мікробіологічний продукт і його характеристики в великій мірі залежать від мікроорганізмів. Молекулярну масу і властивості ксантану можна регулювати, змінюючи умови життєдіяльності мікроорганізмів. Камідь ксантана нашла своє застосування, починаючи від харчових продуктів до нафтовидобувної галузі.

2.Будова.

Ксантанова камідь (ксантан) є вуглеводневим полімером з високим молекулярною вагою. Це лінійний полісахарид, що містить велику кількість бічних трісахарідних ланцюгів. Головний ланцюг має структуру целюлози, а бічні утворюють дві ланки D-маноза і одна ланка галактуроновой кислоти. До них приєднані ацетильную групи і групи піровиноградної кислоти. Завдяки такій структурі бічних ланцюгів ланцюг ксантана надзвичайно міцно захищена від хімічного і ферментативного гідролізу..

3.Властивості.

Розчини ксантана  стабільні при різних температурах і кислотності, а також при механічній обробці, добре переносять заморожування і відтавання

Ксантан  розчинний в холодній і гарячій воді, розчинах цукру і молоці, але не розчинний в більшості органічних розчинників. Водні розчини ксантана  мають незвичайну властивість - при механічному навантаженні (розмішуванні, перекачуванні насосом і т.д.) вони втрачають в'язкість. Як тільки механічна дія закінчується, моментально відновлюється первісна в'язкість.

Розчини ксантана   мають високу псевдо пластичністю, тобто коли зростає дотичне напруження, повна в'язкість досягається практично моментально Ксантанова камідь  має високу ступінь в'язкості «в спокої», але коли прикладається зсувне зусилля, то ступінь в'язкості зменшується, тобто вона має показник пластичності. Високий ступінь в'язкості «в спокої» означає, що ксантан  володіє винятковими емульсійними властивостями і надає розчинів хороші «липучими» властивостями. У порівнянні з іншими гідроколоїдами, камідь ксантана більше псевдо пластична. Псевдо пластичність підсилює якості сприйняття кінцевого продукту (відділення аромату, органолептиком) і гарантує відмінну змішуваність, стабільність при перекачуванні і плинність продукту.

Ксантановя камідь одна з найбільш стійких до зміни водневого показника рН.

В'язкість розчинів в діапазоні рН 1 13 відносно постійна. Розчини ксантана  дуже стійкі до кислотного гідролізу особливо, коли присутні органічні кислоти. Безпосередньо в органічних розчинниках камідь ксантана  розчиняється. До 40-50% таких загальноприйнятих розчинників, як ізопропанол, метанол, етанол або ацетон можуть додаватися в водний розчин ксантану без страху осаду камеді.

Термостійкість камеді ксантана, як правило, перевершує інші розчинні у воді полісахариди. При виробництві продуктів харчування в'язкість розчинів камеді ксантана  після процесу теплового впливу, наприклад стерилізації, повністю відновлюється.

Ксантанова смола. показує хорошу стійкість до ферментної деструкції і в розчиненому вигляді не піддається руйнуванню під впливом таких ферментів як амілаза, целюлоза і ін

4.Виробництво.

Камідь ксантана потримують шляхом ферментації чистої культури за допомогою мікроорганізму ксантомонас кампестріс (Xanthomonas campestris).

Промислове виробництво камеді ксантана імітує природний процес при оптимальних умовах. Розчин, що містить вуглеводи, джерело азоту і поживні солі, становить основу процесу бродіння. Сам по собі процес бродіння відбувається в умовах стерильного обладнання, з контрольованим рівнем рН, кисню і температури. Після закінчення ферментації додається ізопропіловий спирт, і ксантанова смола випадає в осад , потім її сушать і перемелюють. Камідь ксантана  має білий або кремовий колір, випускається в порошкоподібній формі.

  1. Взаємодія з іншими камедями.

Нами розроблено ряд сумішей, серед компонентів яких є ксантантанова камідь, камідь тари, камідь ріжкового дерева, гуаровая камідь, різні карагинани, кмц (карбоксиметилцелюлоза)  и інші компоненти. Ці суміші мають специфічні індивідуальні властивості і адаптовані під конкретні види харчових виробництв. Вони дуже широко використовуються в промисловості, а оскільки компоненти сумішей взаємопідсилюються (в наслідок ефекту синергізму), виходить непоганий виробничий і економічний ефект.

Ксантанова камідь упакована в багатошарові паперові мішки з поліпропіленовими вкладками  по 25кг.

Вся продукція супроводжується технологічною підтримкою наших спеціалістів і усіма дозвільними документами. А завдяки тому, що ми стараємося всі інгредієнти для наших сумішей закупляти безпосередньо на заводах-виробниках, тому наші ціни демократичні!

Телефонуйте нам і наші спеціалісти допоможуть підібрати з нашого асортименту продукт, який максимально Вас влаштує!!!

×
Консультація фахівця Задати питання
Відправити
×

Ваш запит відправлено!

Наші фахівці свзяжустся з Вами найближчим часом.

×

Помилка!

Чи не вдалося відправити запит. Будь ласка, повідомте про помилку адміністратору сайту.

Технологічна підтримка
Якщо у Вас залишилися питання, ми зможемо на них відповісти.
Консультація фахівця Задати питання
Top of Page