Оберіть мову:

iанокс"

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

+380 (95) 053-93-60

Facebook Viber WhatsApp Telegram Instagram

Е415

Компанія Віанокс - одна з лідерів на ринку харчових інгредієнтів України, пропонує високов᾿язку  і добре розчинну камедь ксантана (Xantan gum,  E415), яку давно і широко застосовують у харчовій, хімічній, фармацевтичній, буровій, будівельній та інших промисловостях.

1.Походження

Камедь ксантана – це природний полісахарид, який був відкритий наприкінці 50-х років під час наукових досліджень для промислового використання мікробних біополімерів на базі науково-дослідних лабораторій департамента сільського господарства США. Наукові досліди показали, що бактерії Xanthomonas Campestris, які виявили в рослинах сімейства капусти виробляють високомолекулярний захисний полісахарид. Цей полісахарид назвали камеддю ксантана, він проявляє властивості з технічної та  економічної точки зору. Камедь ксантана - мікробіологічний продукт і його характеристики у великій степені залежать від мікроорганізмів. Молекулярну масу і властивості ксантана можна регулювати, змінюючи умови життєдіяльності мікроорганізмів. Камедь ксантана знайшла своє застосування починаючи від харчових продуктів і до нафтовидобувної галузі.

2.Будова

Ксантанова камедь (ксантан) є вуглеводневим полімером з високою молекулярною масою. Це лінійний полісахарид, який містить велике число бокових трисахаридних ланцюга. Головний ланцюг має структуру целюлози, а бокові утворюють дві ланки D-манози і одну ланку галактуронової кислоти. До них приєднані ацитильні групи і групи піровиноградної кислоти. Завдяки такій структурі бокових ланцюгів, ланцюг ксантана надзвичайно міцно захищений від хімічного і ферментативного гідролізу.

3.Властивості

Розчин ксантана стабільний при різних температурах і кислотності, при механічній обробці, а також добре переносить заморожування і танення.

Ксантан розчинний у холодній і гарячій воді, розчинах цукру і молоці, але не розчинний у більшості органічних розчинниках.Водні розчини ксантана мають певні властивості: при механічному навантаженні (перемішуванні, перекачуванні насосом і т.д.) вони втрачають в᾿язкість, але як тільки механічна дія закінчується, миттєво відновлюється первісна в᾿язкість.

Розчини ксантана мають високу псевдо пластичність, тобто, коли зростає дотичне напруження, повна в᾿язкість досягається практично миттєво. Ксантанова камедь має високу ступінь в᾿язкості «в стані спокою», але коли докладається зсувні зусилля, то ступінь в᾿язкості зменшується, тобто вона має показник пластичності. Висока ступінь в᾿язкості «в стані спокою» означає, що ксантан володіє виключними емульсійними властивостями і надає розчинам гарні «липкі» властивості. В порівнянні з іншими гідроколоїдами камедь ксантана більш псевдо пластична. Псевдо пластичність посилює якості сприйняття кінцевого продукту (відділення аромату, органолептику) і гарантує відмінне змішування, стабільність при перекачуванні і текстуру продукту.

Ксантанова камедь одна з найбільш стійких до змін водню рН.

В᾿язкість розчину в діапазоні рН 1- 13 відносно стійка. Розчини ксантана також дуже стійкі до кислотного гідролізу особливо, коли присутні органічні кислоти.

Безпосередньо в органічних розчинниках камедь ксантана не розчиняється. До 40-50% таких загальноприйнятих розчинниках, як ізопропанол, метанол, етанол або ацетон можуть добавлятися у водний розчин ксантана без остраху осадження камеді.

Термостабільніть камеді ксантана, як правило, перевершує інші розчинні у воді полісахариди. У виробництві продуктів харчування  в᾿язкість розчинів камеді ксантана після процесу теплової дії, наприклад, стерилізації, повністю відновлюється.

Ксантанова смола стійка до ферментної деструкцвіії і в розчиненому виді не підлягає під дію таких ферментів, як амілаза, целюлоза та ін.

4.Виробництво

Камедь ксантана отримують шляхом ферментації чистої культури за допомогою мікроорганізмів ксантомонас кампестрис (Xanthomonas campestris).

Промислове виробництво камеді ксантана імітує природний процес при оптимальних умовах. Розчин, який містить вуглеводи, джерело азота і поживної солі, складає основу процесу бродіння. Сам по собі процес бродіння проходить в умовах стерильного обладнання, з контрольованим рівнем рН, кисню і температури. По закінченню ферментації добавляється ізопропіловий спирт, і ксантанова смола випадає в осад, потім її сушать і  перемелюють. Камедь ксантана має білий або кремовий  колір, випускають у формі порошку.

  1. Взаємодія з іншими камедями

Нами розроблено ряд сумішей, серед компонентів яких є ксантанова камедь, камедь тари, камедь рожкового дерева, гуарова камедь, різні карагинани, кмц (карбоксиметилцелюлоза)  та інші компоненти. Ці суміші мають специфічні, індивідуальні властивості і адаптовані під конкретні види харчових виробництв. Вони широко використовуються в промисловості, а оскільки компоненти сумішей взаємопосилюються (внаслідок ефекта синергізма), отримуємо гарний виробничий і економічний ефект.

 Ксантанова камедь запакована у багатошарові паперові мішки з поліпропіленовими вкладками по 25 кг.  

Вся продукція  супроводжується технологічною підтримкою наших спеціалістів та всіма дозвільними документами. Завдяки   нашим старанням, всі інгредієнти для наших стабілізаційних систем, закупляємо безпосередньо на заводах - виробниках, тому наші ціни є демократичними!!!

Зателефонуйте нам і наші спеціалісти допоможуть Вам підібрати з нашого асортименту продукти, які максимально підійдуть для Вашого виробництва!!!

 

×
Консультація фахівця Задати питання
Відправити
×

Ваш запит відправлено!

Наші фахівці свзяжустся з Вами найближчим часом.

×

Помилка!

Чи не вдалося відправити запит. Будь ласка, повідомте про помилку адміністратору сайту.

Технологічна підтримка
Якщо у Вас залишилися питання, ми зможемо на них відповісти.
Консультація фахівця Задати питання
Top of Page